Nord & Sud
Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350
Exposició temporal al Museu Episcopal de Vic
15 febrer 2020 – 15 setembre 2020
Aquest mes de febrer fa un any que vam inaugurar l'exposició Nord & Sud. Ara volem recuperar-la virtualment: l'obrim en línia per totes aquelles persones que no van poder-la visitar o que en vulguin recuperar el contingut.
Entre els segles XII i XIV, una mateixa Església s’estenia per tot Europa occidental. Les creences, la litúrgia i les imatges eren compartides: en termes d’art religiós, no hi havia fronteres definides entre els estats. Un viatger català a Noruega, o un de polonès a Portugal, podien seguir sense gaire dificultat la missa en qualsevol església d’aquests països llunyans a través de les obres que es trobaven a les esglésies, com el frontal de Sta. Margarida de Vilaseca, la taula pintada amb escenes de la vida de sant Olaf, el crucifix de Grinaker o el crucifix mutilat del MEV.
La semblança estilística entre aquestes obres va ser un dels motius que va portar a l'organització de l'exposició Nord & Sud. Així mateix, també es destaca Maria com a imatge de culte: La devoció mariana va gaudir d’un gran apogeu a l’Europa medieval i a partir del segle XII pràcticament qualsevol església, li fos dedicada o no, en posseïa una imatge. Per això les marededéus són tan abundants arreu del continent, encara que Catalunya i Noruega en conservin igualment un percentatge molt important. Entre les obres conservades que van formar part de l'exposició trobem la Marededéu de Kyrkjebø o la Madededéu d'Espona.
Però no tot s’assemblava, en les esglésies catalanes i noruegues. Per exemple, a banda de l’arquitectura, al Nord noruec hi ha molts més testimonis de retaules-tabernacle -tals com el retaule-tabernacle de Múli-, mentre que al Sud català documentem altres tipologies, com els laterals d’altar i els baldaquins-plafó. Malgrat això, tots aquests elements contribuïen a expressar un mateix horitzó ritual i espiritual.
Recordem que «Nord & Sud» es va elaborar amb les col·laboracions del Museum Catharijneconvent d'Utrecht i del Museu de la Universitat de Bergen. Els comissaris de l’exposició van ser Marc Sureda i Judit Verdaguer, i els comissaris convidats Micha Leeflang (MCC) i Justin Kroesen (UiB). En aquesta exposició es van reunir per primer cop testimonis escollits de les arts de l’altar medieval procedents d’aquests dos extrems al nord i al sud del continent.
VES A L'AUDIOGUIA
CATÀLEG DE L'EXPOSICIÓ