Compartir

Dia Internacional de la Dona

01–03–21

RECORREGUT VIRTUAL
Rostres de dona. Una mirada a la presència femenina en l'art medieval.
Enguany, davant la situació provocada per la Covid-19, el MEV proposa fer un recorregut virtual mitjançant Instagram Live, a partir del qual es desvetllaran diferents aspectes relacionats amb el rol de la dona a l’edat mitjana.
DATA: del dilluns 8 al divendres 12 de març a les 10h
ON: Instagram Live, es podrà visualitzar en directe la intervenció d’un educador del MEV parlant sobre un aspecte concret relacionat amb la condició de la dona.

Mares, santes, abadesses.... són tan sols algunes de les imatges femenines que apareixen en l’art medieval. Però, quin paper jugava la dona en una societat eminentment patriarcal? Quins rols li eren atribuïts en els diferents àmbits? Com es reflecteix la seva condició en l’art? A través d’un recorregut guiat per les col·leccions del MEV, ens submergirem en l’univers femení medieval. L’art ens parla de les poderoses i ens recorda les oblidades, ens permet viatjar i descobrir les activitats, els sabers i els escenaris en què es desenvolupava la vida de les dones en la societat medieval.

La dona en l'art medieval (8 de març)
Mares, santes, serventes, nobles, camperoles... moltes d’elles troben el seu espai en l’art medieval. Però, com són representades? Ens mostren la realitat social o són tan sols la transmissió del pensament d’una època? Ens ho explica Andrea Serrano, educadora del MEV.

Dona i simbolisme (9 de març)
La visió de la dona com a font del pecat i de la temptació és un tema recurrent en la història de l’art. Però com es representa aquest simbolisme en l’art medieval? En quines figures, més enllà d’Eva, el pecat pren forma de dona? Ens ho explica Judith Ruiz, educadora del MEV.

Dona i poder (10 de març)
L’abadessa Emma, Margarida Jofra, Ermetruit o Ermessenda són figures femenines que posen de relleu com el poder, a l’edat mitjana, també tingué nom de dona. Què en sabem d’aquests cèlebres personatges? Quin paper jugaren en l’àmbit polític i religiós medieval? Ens ho explica Oriol Monterio, educador del MEV.

Dona i família (11 de març)
Ser dona i mare era un tàndem pràcticament indissociable en el món medieval. En l’art, aquest paper és àmpliament representat en la figura de Maria. Però, què simbolitza aquesta figura? Quin és el model de maternitat que en ella trobem representat? Ens ho explica Aina Amat, educadora del MEV.

Dona i saviesa (12 de març) 
Apotecàries, metgesses o llevadores, coneixedores de diferents sabers ancestrals, deixaren la seva empremta en l’àmbit medicinal medieval. Què ens sabem, però, d’aquestes figures? Com eren percebudes en una societat com la medieval? Ens ho explica Andrea Serrano, educadora del MEV.