Compartir

EL MEV es converteix en el primer museu català en utilitzar "correus" virtuals

18–09–20


El desmuntatge de l'exposició "Nord & Sud. Art medieval de Noruega i Catalunya 1100-1350" del Museu Episcopal de Vic (MEV) s’ha realitzat, de forma pionera a Catalunya, amb la figura del "correu virtual". A causa de la Covid-19, els treballs de desinstal·lació, reembalatge i retorn de les obres a Noruega, Dinamarca i els Països Baixos, que normalment són supervisats de manera presencial pels correus (responsables de les Institucions prestadores) s’ha hagut de realitzar de forma virtual. La pandèmia ha fet difícil el desplaçament dels correus escandinaus i holandesos fins a Vic, i per això s’ha optat per la supervisió en línia.
 
Amb aquest nou sistema i en temps real, els conservadors del Universitetsmuseet de Bergen, el Museum of Cultural History d’ Oslo, el Museet Erkebispegården de Trondheim i el Museum Catharijneconvent d'Utrecht han fet la inspecció de l’estat de conservació de les obres en línia. Aquest procés es va iniciar el dimecres 16 de setembre i acaba aquest divendres 18 de setembre. Els correus són professionals molt importants en el món de l'art, ja que són qui coneixen a la perfecció les parts més delicades i vulnerables de les obres del seu museu. Ells certifiquen el seu bon l'estat de conservació i per tant la seva presencialitat és essencial. Aquest procés s'ha pogut realitzar en línia gràcies a la confiança entre les institucions museístiques i el rigor dels seus professionals.
 
MÉS DE 5000 VISITANTS GAUDEIXEN DE «NORD & SUD»
 
L'exposició "Nord & Sud" del MEV va finalitzar aquest dimarts 15 de setembre. En total han passat per aquesta mostra 5.278 visitants. La valoració de les xifres és especialment positiva tenint en compte el context general que viuen els museus amb una pèrdua molt important de visitants a causa de la Covid-19, que en molts casos ha estat de més del 80%. El MEV ha superat amb nota l'estiu per dos motius: el museu no depèn únicament del turista internacional i el gran èxit que ha tingut l'exposició temporal.
 
"Nord & Sud" ha consolidat el MEV com a museu de referència en art medieval a escala europea. La mostra, que ha comptat amb un gran treball previ d'investigació i recerca, ha reunit per primera vegada obres que ornaven l'altar medieval, procedents de Catalunya i de Noruega, els dos països d'Europa que més en conserven.
 
Aquesta és la segona exposició més visitada del MEV només per darrere d'"Oliba Episcopus". Altres exposicions del museu d'àmbit internacional com "El luxe dels ivoris romànics" o Bill Viola van tenir un menor nombre de visitants.
 
L'Estat d'Alarma provocat per la Covid-19 ha condicionat l'exposició, inaugurada el 15 de febrer. El 14 de març, un mes després de la seva obertura, el MEV va veure's obligat a tancar portes. La mostra es va reobrir al 30 de maig i, després d'arribar a un acord amb els prestadors, es va prorrogar fins al 15 de setembre. Des de llavors, l'exposició s'ha pogut visitar seguint els protocol d'higiene i seguretat, que ha obligat a reduir el nombre de persones a les visites guiades i a triplicar-ne l’oferta, i a desenvolupar una audioguia que es podia escoltar des dels telèfons mòbils dels visitants.