Compartir

El Mil·lenari del Monestir uneix el Museu Episcopal de Vic i l’abadia de Montserrat

30–10–23

El Museu Episcopal de Vic comissionarà dues exposicions de Montserrat: al Museu del Monestir i al Palau Robert de Barcelona       

El Dr. Marc Sureda, conservador del MEV, s’encarregarà de donar contingut a la mostra temporal que es podrà veure al Museu montserratí i a la que tindrà lloc a Barcelona. Ambdues tenen prevista la inauguració el mes de setembre de 2024

El Museu Episcopal de Vic (MEV) i la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025 han signat un conveni de col·laboració per mitjà del qual es comprometen a realitzar projectes comuns en el marc del Mil·lenari del Monestir. El principal objecte d’aquest conveni que han signat el P. Abat de Montserrat, Manel Gasch, i el bisbe de Vic i president de la junta del MEV, Mons. Romà Casanova, és regular la prestació dels serveis de comissariat de les exposicions arran del mil·lenari al Museu de Montserrat i al Palau Robert de Barcelona per part del MEV, que durà a terme el Dr. Marc Sureda i Jubany, conservador del MEV.

Les tasques de comissariat d’ambdues exposicions, que s’inauguraran durant el mes de setembre de 2024, es determinaran i duran a terme d’acord amb les direccions del Museu de Montserrat i del Palau Robert de Barcelona segons el calendari que s'estableixi de mutu acord entre el comissari i les esmentades direccions, a coneixement de la direcció del MEV.

El conveni signat per la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025 i el MEV preveu que les dues institucions analitzin col·laboracions possibles, a partir d’aquelles propostes de valor que cadascuna disposa i que considera que poden ser objecte de col·laboracions o projectes comuns en el futur. Aquest acord és, sens dubte, una oportunitat de coneixement mutu per plantejar altres col·laboracions futures.

Arran de la signatura del conveni, el director del MEV, Oriol Picas, ha declarat que “l’esforç constant del MEV, des de finals del s XIX,  de constituir una de les millors col·leccions catalanes d’art romànic i gòtic, d’estudiar-la amb tota la seva amplitud i de difondre-la a públics amplis i diversos, ha donat com a fruït ser un referent en art i cultura medieval. Disposem d’un equip professional molt expert que pot irradiar el seus coneixements més enllà del propi museu”. I ha afegit que aquesta “és una funció que hem de fer com a museu reconegut com d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya; i aquesta funció pren forma amb el comissariat de les exposicions del mil·lenari per part d’un dels conservadors del MEV, el Dr. Marc Sureda. Però més enllà de les obligacions, aquesta col·laboració amb el monestir de Montserrat i tot el que representa és un motiu de satisfacció per al museu i un punt de partida per a col·laboracions futures”.

 

El Dr. Marc Sureda ha detallat que el comissariat d'ambdues exposicions “consisteix bàsicament a posar a disposició del públic, a través del llenguatge de les exposicions temporals, una sèrie de continguts que l'abadia de Montserrat ja havia anat preparant en els darrers decennis mitjançant l'activitat intel·lectual de diversos dels seus monjos. Al Museu de Montserrat es tractarà d'explicar la història de l'indret a partir d'obres d'art destacades, conservades tant al mateix Museu com en altres llocs del monestir que no es visiten habitualment, mentre que al Palau Robert, en l'exposició co-comissariada juntament amb Sergi Martín, es tractarà de comunicar la realitat passada i present de Montserrat com a muntanya, monestir, Santuari i lloc de referència de Catalunya a través dels llenguatges tecnològics més actuals”.

Per la seva banda, el prior del Monestir de Montserrat i director de la Fundació Privada Abadia de Montserrat 2025, P. Bernat Juliol, ha assegurat que, “per a Montserrat, la signatura d’aquest conveni amb el MEV representa una aliança amb una de les institucions culturals més destacades del nostre país. Amb aquest acord assegurem que les dues exposicions del Mil·lenari seran tractades amb una alta qualitat professional. A més, el bon coneixement que el Dr. Marc Sureda té de Montserrat ens garanteix un relat fidel i actual. A més, amb aquest conveni obrim noves possibilitats de col·laboració entre el Museu Episcopal de Vic i Montserrat”.


Descarregar nota de premsa