Un conjunt d’activitats per oferir una mirada contemporània a les bèsties medievals. "Les bèsties són vives", oferirà propostes artístiques actuals que abasten des de la dansa o la literatura, passant pel dibuix o l’art digital. Com ens podem fer propi el relat de les obres si les vivim des del cos a través de la dansa? Com podem interpretar les bèsties medievals a través de l’art digital? Quina és la reflexió que fan els artistes sobre els animals en l’era de la globalització i la tecnificació? I la literatura, com reflecteix la relació humanitat-animals? Les diferents activitats proposades poden ajudar a respondre aquestes i altres preguntes.
EL COS BESTIARI
Un taller de dansa-improvisació conduït per Berta Vilarrasa en el que s’explorarà, amb el cos i el moviment a través de diferents dinàmiques guiades, diferents animals i el que han representat en l’imaginari medieval i també en els relats que ens han acompanyat fins a l’actualitat. Serà una forma d’aproximar-se i conèixer la temàtica de les bèsties d’una altra manera, en la que l’aproximació a l’obra d’art implica tot el cos, no només la mirada.A càrrec de Berta Vilarrasa, dissabte 7 d’octubre i 16 de setembre a les 16,30h al MEV.
PATRIMONI D'ART DIGITAL
Una jornada híbrida de cocreació on artistes catalans emergents desenvoluparan una proposta artística inspirant-se en les obres de l’exposició Bèsties. El PAD serà un espai per impulsar el jove talent d’artistes que reinterpretaran les peces medievals en format digital. Durant la jornada hi haurà tallers de creativitat per les famílies. En paral·lel, l’alumnat de l’Escola d’Art de Vic, de la Universitat de Vic i de Téknos faran la seva interpretació digital de les obres de l’exposició. El resultat dels dos concursos s’exposarà en el marc de La Prèvia del Medieval (del 30 de novembre al 2 de desembre). També es farà una activitat de digitalització 3D per a famílies. Dissabte 18 de novembre al: MEV.
EXPOSICIÓ “ANIMALS SINGULARS"
L’interès dels artistes pels animals no ha estat una cosa ni excepcional, ni excèntrica, ben al contrari: ha estat present a les avantguardes i al llarg de la segona meitat del segle XX. La mostra planteja una reflexió sobre la situació dels animals en una societat marcada per la globalització i la tecnificació; per una banda, la relació entre l’ésser humà i els animals, on tradicionalment s’ha assumit el domini de l’humà sobre allò animal. I per l’altra, l’ús de l’animal planteja la creació de mecanismes de de significat (símbols, al·legories, comparacions, etc.) dins del discurs artístic. La mostra, comissariada per Miquel Bardagil, presenta obres de catorze artistes: Francesc Abad, Isabel Banal, Jordi Cano, Toni Casassas, Joan Fontcuberta, Toni Giró, Oscar Holloway, Jordi Lafon, Francesca Llopis, Jordi Mitjà, Toni Moreno, Laia Riera, Maria Vernet i Pep Vernis. Les obres abasten la fotografia, el vídeo, la pintura, la poesia o el grafisme. Col·laboració entre el MEV i el Patronat d’Estudis Osonencs, del 25 de novembre de 2023 al 21 de gener de 2024. Lloc: Museu de l’Art de la Pell (MAP)
CLUB DE LECTURA
La literatura és una altra de les arts on sempre hi han estat molt presents els animals. En col·laboració amb la biblioteca Pilarin Bayés, es portaran a terme dos clubs de lectura. Ànima, de Wadji Mouawad, en una sessió conduïda per Rosa López (27 de setembre a les 18.30 h) i Distòcia, de Pilar Codony, conduïda per Jordi Sunyer i amb la presència de l’autora (29 de novembre a les 18.30 h). El divendres següent de cada sessió es farà una visita guiada a l’exposició Bèsties. Col·laboració entre el MEV i la biblioteca Pilarín Bayés. 27 de setembre i 29 de novembre a les 18,30h. Lloc: Biblioteca Pilarín Bayés
SKETCHERS
El dibuix tindrà el seu espai en una trobada de dibuixants per fomentar-ne la pràctica in situ i amb observació directa de les bèsties. A l’activitat hi prendrà part un grup de sketchers. Col·laboració entre el MEV i Urban Sketchers Osona.Lloc: MEV