Ara fa cent anys que
Catalunya va viure un dels
períodes més dinàmics i
creatius de la seva història
recent.
Eduard Riu-Barrera
En aquest ambient, l'Institut d'Estudis Catalans llavors acabat de fundar va emprendre l'estiu de 1907 una transcendent missió d'estudi de les terres pirinenques limítrofes amb l'Aragó. En formaren part prestigioses personalitats, entre elles el conservador del Museu Episcopal de Vic, Josep Gudiol, al costat de Josep Puig i Cadafalch, Guillem M. de Brocà, Josep M. Goday i Adolf Mas. Els resultats foren excepcionals, de manera que les repercussions culturals esdevingueren intenses i de molt llarga durada.
Els viatgers es dirigiren primer a Tolosa i visitaren el fons d'art medieval més important del migdia francès, el Museu dels Agustins. Per rememorar aquesta primera estació i reprendre l'esperit que els inspirava, d'obertura europea en la cerca dels referents de l'art català, es presenten algunes de les peces més destacades del museu tolosà. Són les obres del taller i del mateix mestre Gilabertus, escultor romànic de mitjan s. XII considerat un dels principals creadors del seu temps al continent. Les seves creacions arribaren a Catalunya amb l?excepcional marededéu del Claustre de Solsona, mostrada en una còpia juntament amb altres peces reveladores del ressò de l'artista.
|
De Tolosa els expedicionaris s’enfilaren cap a l’alt Pirineu per la vall de la Garona i visitaren la Vall d’Aran, per passar després a la vall de Boí i a la Ribagorça. En aquestes contrades documentaren a fons els temples antics i el mobiliari que contenien en fotografies, croquis i notes, els originals dels quals es presenten aquí, i en molts casos és la primera vegada que es poden veure. La informació que obtingueren ha estat determinant per a la reconeixença històrica de l’art romànic català i europeu, especialment pel que fa a la pintura mural i l’escultura en talla. Alhora, les peces donades a conèixer llavors han fornit els principals fons de museus com l’Episcopal Vic, que així les han salvaguardat i difós universalment.
|